03.04.2023

Nedeljna vremenska prognoza za period od 4.4. do 10.4.



Pregled po danima
_____________


Prvog dana perioda sa severa Evrope se očekuje spuštanje veće količine vrlo hladnog vazduha, dok će se centar sekundarnog ciklona iz Tirenskog uz jačanje premeštati ka Jonskom moru. Posle prolaznih padavina koje se ponegde očekuju ujutro i pre podne jači padavinski sistem će krajem dana zahvatiti prvo jug, jugoistok i istok regiona R5,a  zatim i region R3, dok će se u toku noći polako širiti dalje na sever i zapad Srbije. U početku će to uglavnom biti kiša, dok se sneg očekuje preko 800mnv.

Sa padom temperature vazduha u toku noći ka utorku snežna granica će se spuštati prvo na 500mnv, a zatim i u nizijski deo Srbije.

U utorak i sredu pod uticajem ciklona nad istokom Evrope i prodora hladnog vazduha sa sevra nad Srbijom pretežno oblačno i neobično hladno vreme. Padavinska zona bi se u utorak tokom dana trebala proširiti nad najveći deo Srbije osim možda nad zapadni, severozapadni i severni deo regiona R1.
 
Kako će uslediti jako zahlađenje snega će osim u predelima preko 600mnv biti i u nizijama i tamo gde padavine budu intezivne uslediće i formiranje snežnog pokrivača. Za sada se najviše snega do srede posle podne očekuje nad predelima regiona R3, R4 i R5 koji su preko 700mnv gde bi se moglo akumulirati od15cm do čak 30cm snega i tamo bi uz jak severni vetar bilo snežne vejavice.

Niži delovi regiona R4, R3, R1 i R2 bi trebali akumulirati od 2cm do čak 15cm snega i u mnogim delovima Srbije koji su južno do Save i Dunava, ovo bi mogla biti rekordno visoka akumulacije snega za april. Najmanje snega ili bez akumulacije na tlu nad severozapadom i zapadom regiona R1 kao i na krajnjem istoku regiona R3. Duvaće jak, na udare povremeno i olujan severni vetar, koji će u sredu polako slabiti.

Ponedeljak donosi maksimume od +5 do +15 stepeni Celzijusa. Posle podne i uveče dalje zahlađenje tako da bi u utorak i sredu nad najevćim delom Srbije maksimumi bili od 0 do +4 stepena Celzijusa, što je izuzetno nisko za ovaj deo godine.
 
U noći ka četvrtku se očekuje delimično razvedravnje i kao posledica toga raste opasnost od pojave kasnog mraza. U nižim delovima regiona R1 i R2 on bi trebao biti od -2 do 0 stepeni Celzijusa, ali nad delovima Srbije gde bude snega na tlu mraz bi mogao biti veoma jak i kretalo bi se od -6 do -2, a lokalno možda i oko -10 stepeni Celzijusa. Ovako niske temperature bil uslovile veliku štetu na lisnoj i cvetnoj masi.

Od četvrtka do kraja perioda promenljivo oblačno i malo toplije ali dalje hladnije od proseka. Povremenih padavina bi ponovo moglo biti za naredni vikend. Ispod 800mnv bi to bila kiša, dok je iznad te visine i dalje moguć sneg. U drugom delu nedelje jutarnji minimumi od -1 do +6, a dnevni maksimumi od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

U narednih nedelju dana veći deo Srbije će akumulirati od 10mm do 20mm taloga, dok bi delovi regiona R4, R3 i R5 akumulirali od 30mm do čak 50mm taloga. Najmanje taloga nad severozapadom regiona R1 do 5mm taloga.

Početak nedelje donosi jak, a na udare i olujan severni vetar koji će od srede oslabiti.


Marko Čubrilo

Legenda za regione:

R1 – Region Zapadne i Južne Bačke

R2 – Region severna Bačka, severni i srednji Banat

R3 – Region srednji i južni Banat, Stig i Braničevo

R4 – Region Srem, Mačva i Šumadija

R5 – Region centralna i južna Srbija